Líbí se vám tento článek? Sdílejte ho prosím :)
Zatímco v 70.letech byl na Maledivách první ostrovní resort Kurumba takřka novým divem světa, dnes už si cestovatelé mohou vybírat téměř ze stovky resortů. Všechny jsou si tak trochu podobné a hlavním kritériem se stává lokalita a samozřejmě něco výjimečného. V několika případech se tím "něčím" staly podmořské restaurace. Pojďte s námi do nich nahlédnout. Vlajkovou lodí se stala restaurace Ithaa v resortu Conrad Rangali. Šlo o první podmořskou restauraci na světě, která byla v roce 2004 postavena na základě návrhu novozélandských architektů z akrylátové konstrukce v Singapuru. Poté se 175 tun plavilo na lodi celých 16 dnů, než mohlo být vše s pomocí 85 tunové zátěže spuštěno do hloubky pěti metrů pod hladinou moře. A to měsíc před tsunami, které v roce 2004 zasáhlo i Maledivy. Zatěžkávací zkouška ovšem pro restauraci dopadla dobře a v roce 2005 si na menu podávané při zvláštní příležitosti mohlo pochutnat prvních 14 hostů, tolik je totiž její maximální kapacita. Hosté si dopoledne mohou objednat koktejly, hlavní denní chody jsou směsicí fusion menu místní a západní kuchyně s výhledem na korálovou zahradu.
Bylo jen otázkou času, než se o něco podobného pokusí konkurence. Netrvalo ani deset let, když se do výzvy zakousl řetězec Anantara. Koneckonců životnost akrylátové konstrukce v Rangali je odhadována na 20 let. A tak byla v resortu Anantara Kihavah otevřena restaurace Sublime s první podmořskou vinárnou a gurmet restaurací. Podávají se v ní snídaně, obědy, večeře i odpolední svačinky. V menu naleznete třeba marinovaného tuňáka, pudink z mořského ježka, pečené mušle, grilované kalamáry, zkrátka nepřijdou ani vegetariáni. Mottem při otevření bylo heslo, že zážitku z jídla se musí rovnat i architektura restaurace. Tomu zcela jistě napomohla mořská biosférická rezervace, která v Baa atolu Anantaru obklopuje. Korálovou zahradu za skly restaurace považujeme za nejkrásnější a s výjimkou let 2019 a 2020 ji za nejlepší považují i kritici, když udělovali světové ceny.
Restaurací, která Anantaru o primát v roce 2019 připravila, byla ta, která se nachází v resortu Hurawalhi. 5.8.Undersea Restaurant se zrodil jako 415 tunový kolos v New Plymouthu v roce 2016. Jak její název napovídá, byla ponořena do hloubky 5,8 metrů a je považována za největší celoskleněnou restauraci na světě a zavítat sem může až 10 párů. I přístupovou chodbu na podlaze a po stranách zdobí skleněné průhledy. Před vstupem do pohádkového světa se budete cítit naprosto uvolněně, boty si totiž zujete hned u vchodu. Na stolku spatříte tištěného průvodce vodní říší, takže rybky během pětichodového oběda nebo sedmichodové večeře spolehlivě identifikujete. Předkrm se podává v průhledném talíři s pískem, na kterém se skví tatarák z tuňáka, wasabi sorbet a avokádové pyré. Dalším chodem jsou hřebenatky s nakládanou cuketou a krevety s hráškovou pěnou podávané na lastuře. Následuje uzený humr, mořský ježek ozdobený inkoustem z chobotnice, aby vzápětí na stole přistála parmice v pěně z humra s fenyklem a vanilkou. Pak je čas vydechnout a zamířit na chvíli ven a pokochat se z mola západem slunce. Sluneční kotouč bude hlavním režisérem i o pár desítek minut později. Zcela totiž promění atmosféru pod mořem a hra světel ohromí i všechny hosty. A to ještě není všechno, na stole je humr ozdobený lanýžovým kaviérem s galangalovou pěnou, panenka a mangový cheescake. Celý večer má cenovku téměř 300 dolarů, ale cenou útěchy může být odpolední prohlídka restaurace za pětinu pro ty, kteří takovou večeři považují za marnotratnost. Ve skutečnosti cena neodrazuje ani hosty okolních resortů Kuredu, Kudadoo či Komandoo, kteří sem váží cestu lodí, či vegany a vegariány, na něž je také pamatováno.
Ve stejném roce jako Hurawalhi se zrodila i restaurace M6M v resortu Ozen Live Mandhoo. Je první podmořskou restaurací na světě, která je součástí all inclusive konceptu při minimálně 4 nocích pobytu a v oddělených časech do ní mají přístup kromě dospělých také děti, které se mohou těšit na žraloky.
Benjamínkem tohoto maledivského peletonu je od roku 2019 restaurace H2O v resortu pouze pro dospělé You and Me. Do hloubky šesti metrů v atolu Raa vede nejen točité schodiště, ale také výtah. Sedmichodové menu obsahuje třeba lanýžové rizoto, protože taktovku v kuchyni drží italský šéfkuchař. H2O bohužel není součástí konceptu Dine around čili stravování kdekoli.
A o kom jsme se ještě nezmínili ? Ano, o prvním nočním podmořském klubu Subsix v resortu Niyama. I na něm se podepsali Italové. Vymysleli lustry ve tvaru abstraktních korálů, bar ve tvaru škeble, měkká masážní křesla připomínající sasanky a skvělé triky s osvětlením a zrcadly, které činí středeční a sobotní party přímo u korálového útesu ve vzdálenosti 500 metrů od pevniny ještě žhavější. Pokud neztratíte u snídaně se šampaňským či při degustaci vína kontrolu, mohou Vám i dětem dělat společnost mj. také mořští biologové.